Yoga tijdens de yogavakanties in Portugal

Yoga is voor iedereen

Yoga is een prachtige manier om jezelf te ontwikkelen. En bovendien heel toegankelijk, want yoga is voor iedereen! Een docente in India zei ooit: ‘zolang je kunt ademen, kun je yoga doen’. Daarom hoef je dus helemaal niet lenig, slank of ervaren te zijn. Een minder goede conditie is ook geen probleem.

Yoga en meditatielessen

Het mooie van yoga is dat er voor iedereen ‘iets’ waardevols in te vinden is. Niet alleen op de mat, maar juist ook in het dagelijks leven. Dus ook als je nauwelijks ervaring hebt met yoga of als yoga helemaal nieuw voor je is, kan deze kleinschalige yogavakantie een heel ontspannen cadeau voor jezelf zijn.

“Yoga is not about touching your toes, it’s about what you learn on the way down”

Een week genieten van yoga

Het grote voordeel als je naar onze yogavakantie komt, is dat je elke dag twee keer op je mat staat. Bij voorkeur lekker in de buitenlucht in de prachtige tuin. Ook gaan we yoga doen op het nabijgelegen strand. ’s Morgens en aan het einde van de middag geeft Anouk een yogales.

Naast voornamelijk yogalessen in de Hatha-stijl, zijn er ook meerdere Yin-lessen. Houdingen (asana’s), ademhalingsoefeningen, meditaties en ontspanningstechnieken wisselen elkaar af. Zo ervaar je hoe je stress loslaat, het stil kan worden in je hoofd, je lichaam ruimte krijgt en hoe blokkades smelten waardoor je soepeler, helderder en energieker wordt.

 

Yoga met aandacht

De yogalessen zijn geschikt voor elk niveau. Dankzij de kleine groep is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en kun je in een veilige omgeving de wondere effecten van yoga ervaren. Onmogelijke houdingen slaan we over en bovendien is er altijd een alternatief in de vorm van een aangepaste variant die wel haalbaar is en prettig aanvoelt. De sfeer in de lessen is warm, veilig, laagdrempelig en gewoon leuk!

Yogavakantie is een cadeau

Om van een yogavakantie te genieten hoef je dus echt niet op je hoofd te kunnen staan. En lukt het niet om met je handen de grond te raken? Helemaal niet erg! Yoga is er juist voor om contact te maken met jezelf. En stijf zijn kan daar op het begin nou eenmaal bij horen, dat verbetert vanzelf. Maar hoe het plaatje eruit ziet van de buitenkant is helemaal niet belangrijk. Waar het om gaat is dat je met respect luistert naar de signalen die jouw lichaam je geeft en dat je zonder oordelen en vergelijken steeds meer ruimte, ontspanning en kracht ervaart.

Yoga en Anouk

Al na mijn eerste yogales in 2007, voelde ik direct de positieve effecten van yoga, zowel fysiek als mentaal. Dit was het begin voor mijn liefde voor yoga. Al snel kreeg ik steeds meer vertrouwen in alles en iedereen. Maar vooral in mezelf. Ik zat altijd te veel in mijn hoofd en lastige emoties stopte ik lekker weg. Na een yogales voelde ik me lichter, energieker. Ik stond sterker in mijn schoenen. Wat een verademing was dat! Ik wilde nooit meer zonder.

Yoga leert mij van alles. Waaronder mild te zijn naar mezelf toe en niet zo hard te oordelen. Ik vergelijk yoga met het leven. Elke dag is een boeiend proces waarin je mag voelen in plaats van denken, iets nieuws leert en allerlei uitdagingen tegenkomt. Al die inzichten zorgen voor groei, ontspanning en energie. Jaren geleden heeft het beoefenen van yoga zelfs voorkomen dat ik een burn-out kreeg.

Opleiding en bijscholingen

Na jarenlang wekelijkse lessen en regelmatig leuke workshops, yogavakanties en meditatieweekenden te volgen, wilde ik heel graag meer doen met yoga. Een yogaopleiding, dat was mijn droom. Toch heeft het nog even geduurd voordat ik die stap echt durfde te zetten. In de tussentijd heb ik veel werk verricht op het gebied van persoonlijke groei. Het verlangen om yogadocente te zijn bleef heel sterk aanwezig. Daarom ben ik in 2018 gestart met de Hatha- en Vinyasa-opleiding bij de gerenommeerde school Gayatri Yoga op Tenerife, Spanje. Zij volgen de stijl van Sivananda Yoga, een klassieke en traditionele yogastijl gebaseerd op eeuwenoude Indiase wijsheid. Met dit diploma op zak valt alles op z’n plek.

In de zomer van 2019 heb ik bij Paula Jap Tjong de cursus Stoelyoga bijgewoond en in de zomer van 2020 een verdiepende training Yin Yoga gevolgd bij Pure Energy Yoga in Utrecht. Begin 2021 heb ik deelgenomen aan de anatomie-bijscholing bij Samsara  over de Iliopsoas-spier.

Vragen?

Heb je nog vragen? Die beantwoorden we natuurlijk graag. Je kunt ook altijd even bellen om iets te overleggen of gewoon om even te horen wie wij zijn 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial